مقالات

تفاوت رله با کنتاکتور به زبان ساده

تفاوت رله با کنتاکتور به زبان ساده

گاهی مواقع مشاهده می‌شود که در مباحث الکتریکی و جربان برق دستگاه رله را با دستگاه کنتاکتور یکی تصور می‌کنند. در حالی که در واقعیت این طور نیست. اگر کمی در روش کاری این دو وسیله الکتریکی عمیق شوید. متوجه می‌شوید کارکردهای متفاوتی دارند. در سوئیچ‌های الکتریکی به عنوان مثال کنتاکتور جریانی حاوی 10 آمپر و حتی بالاتر از آن را پوشش می‌دهد در مقابل در دستگاه رله جریانهای کمتر از 10 آمپر برای کنترل جریان الکتریسیته و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله با تفاوت رله با کنتاکتور به زبان ساده آشنا خواهیم شد.

در این لحظه هوشمند پردازان بصیر پیشنهاد می‌کند برای اطلاع از تفاوت دستگاه رله با کنتاکتور تا انتهای مقاله با ما همراه و هم قدم شوید.

تفاوت رله با کنتاکتور به زبان سادهمهمترین تفاوت رله با کنتاکتور

قبل اینکه در این بخش در مورد تفاوت رله با کنتاکتور را بگوییم. در همان ابتدا می‌خواهیم در باره هر یک تعریفی مختصر و کوتاه خدمتتان بیان کنیم.

تعریف رله

به زبان ساده وقتی دستگاهی دارید که در آن مدارهایی قرار گرفته است و با تغییر موقعیت یکی از مدارهای داخل دستگاه می‌توان همچنان میان سایر مدارها اتصال ایجاد نمود به آن رله گفته می‌شود.

تعریف کنتاکتور

کنتاکتور وسیله‌ای است که می‌توان به کمک قطع و وصل‌های مکرر  یک جریان الکتریکی به وجود آورد.

در ادامه این تعریف نظرتان را به تفاوتهای این دو دستگاه در مباحث الکتریکی جلب می‌نماییم.

اندازه

اولین مشخصه‌ای که سبب می‌شود بین دو دستگاه الکتریکی تفاوت قائل شویم اندازه و سایز آنها می‌باشد. اندازه کنتاکتور در مقایسه با رله قدری بزرگ است.

ظرفیت

از آنجایی که دستگاه رله و کنتاکتور هر دو سرو کارشان با یک یا مجموعه‌ای از مدارهای الکتریکی می‌باشد. به همین خاطر ظرفیتهای متفاوتی هم دارا خواهند بود. به عنوان مثال کنتاکتور مدارهایی که ظرفیت بالا دارند را تحت کنترل خود در می‌آورد در حالیکه در  مبحث جریان الکتریسیته رله مدارهای با ظرفیتهای پایین را می‌تواند کنترل کند.

تفاوت رله با کنتاکتور به زبان سادهنوع کاربری

در خصوص کاربرد این دو وسایل الکتریکی هم می‌توان چنین گفت که کنتاکتور در قطع وصل کردن خازنها، روشنایی‌ها، موتورها و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حالی که در مبحث سوئیچینگ دستگاه رله می‌توان از اتوماسیونهای کوچک و… اسم برد.

نوع اتصالات

وقتی صحبت از مدار و جریان الکتریسیته به میان می‌آید حرف از اتصالات دستگاه رله و کنتاکتور در مدارها هم می‌شود. به طور حتم در این بخش هم تفاوتهایی  وجود دارد که کارشناسان آن را از هم جدا می‌کنند. همین قدر بدانید که در دستگاه کنتاکتور دسته‌ و مجموعه‌ای اتصالات سه فاز را می‌توانیم داشته باشیم.  البته این موضوع دلیل نمی‌شود اتصالات مدار الکتریکی تک فاز را تحت کنترل خود درنیاورد. در حالی که در رله با توجه به کاربری آن  حداقل دو اتصال(  NO و NC) را می‌توان مشاهده کرد.

صرفه جویی در هزینه‌ها

در صورتی که قرار است برای مصارف کوچک اتصالات مدار الکتریکی را تحت کنترل درآورید بهتر است به منظور مدیریت بهتر هزینه‌ها از رله استفاده کنید. در غیر این صورت استفاده از دستگاه کنتاکتور برای پروژه‌های بزرگ و مصارف بزرگ بهترین گزینه خواهد بود. چه بسا در چنین شرایطی استفاده از کنتاکتور صرفه اقتصادی بیشتری برای فرد یا گروه داشته باشد.

سخن پایانی این که در صورت داشتن سوال و ابهامی در مورد تفاوت رله با کنتاکتور در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناسان ما پاسخ مناسبی را خدمتتان ارائه دهند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *