شاید برای شما سوال پیش بیاید که پچ کورد فیبر نوری چیست؟ انواع پچ کورد فیبر نوری کدامند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که از جمله تجهیزات حائز اهمیت فیبر نوری پچ کورد فیبر نوری است چرا که برای اتصالات شبکه فیبر نوری از پچ کورد فیبر نوری استفاده میشود . که اگر بخواهیم به طور کلی آن را توضیح دهیم باید گفت که کابلی الکترونیکی میباشد که اتصال به شبکه و دستگاه های الکترونیکی را انجام میدهد . در ادامه مطالب قرار است که بدانیم پچ کورد فیبر نوری چیست و همچنین چه کاربردی دارد و به انواع پچ کورد فیبر نوری بپردازیم و در دسته بندی های مختلف براساس ویژگی های فنی انواع پچ کورد فیبر نوری را بررسی کنیم.
پچ کورد فیبر نوری چیست ؟
همانطور که در مطالب بالا گفته شد پچ کورد که خودش یکی از تجهیزات فیبر نوری بشمار می آید. اتصال دهنده دستگاه های الکترونیکی میباشد که کاربر قادر به منتقل کردن داده ها را برای کاربر فراهم میکند . در بازار انواع پچ کورد فیبر نوری عرضه میشود که ممکن است نام تعدادی از آنها را نیز شنیده باشید . مانند : هدفون و میکروفون و اترنت . و اینکه ممکن است نامهای دیگر پچ کورد فیبر نوری مانند : پچ فیبر و جامپر نوری به گوشتان خورده باشد . برای توضیح کلی پچ کورد فیبر نوری باید گفت که یک کابل فیبری میباشد . پچ کورد ها همانطور که میدانید انواع مختلفی دارد . مانند : پچ کورد فیبر نوری مالتی مود و پچ کورد فیبر نوری سینگل مود هستند . مهم ترین کاربردهای پچ کورد فیبر نوری به صورت زیر میباشد.
مهم ترین کاربردهای انواع پچ کورد فیبر نوری
- استفاده در فضای داخلی در اتاقهای سرور
- مراکز داده
- تصویربرداری پزشکی
- مهندسی مکانیک
- شبکههای LAN
- شبکههای تلویزیون کابلی
دسته بندی انواع پچ کورد فیبر نوری
بر اساس دسته بندی بندی زیر پچ کورد ها را میتوان به دسته های مختلفی تقسیم کرد که با توجه به ویژگی های زیر انواع پچ کورد فیبر نوری را مورد بررسی قرار می دهیم.
- نوع کابل
- نوع ساخت
- نوع کانکتور
- نوع پولیش کانکتور
- اندازه جکت کابل
انواع پچ کورد فیبر نوری براساس کابل
زمانی که پچ کورد فیبر نوری تولید میشود اصل مهمی که هنگام تولید مهم است نوع کابل پچ کورد فیبر نوری میباشد چرا که کابل های فیبر نوری در انواع مختلفی تولید میشود که که رایج ترین انواع پچ کورد فیبر نوری به دسته بندی زیر میباشد :
- پچ کورد فیبر نوری سینگل مود با هسته ۹ میکرونی
- پچ کورد فیبر نوری مالتی مود با هسته ۶۲.۵ و ۵۰ میکرونی
- پچ کورد فیبر نوری مالتی مود ۱۰Gig با هسته ۵۰ میکرونی
کاربرد پچ کورد فیبر نوری سینگل مود برای فاصله های طولانی میباشد چرا که فقط قادر به ارسال یک سیگنال در زمان مشخص شده است . اما کاربرد پچ کورد فیبر نوری مولتی برای فاصله های کوتاه میباشد و امکان اینکه بتوانید همزمان تعداد بالایی از سیگنالها را دز زمانی مشخض شده رسال کنید .
پچ کورد فیبر نوری سینگل مود
در دو طرف کابل پچ کورد فیبر نوری سینگل مود یا تک حالته میباشد که در بیشتر مواقع این نوع پچ کورد فبیبر نوری سینگل به صورت تک حالته حجیم با هسته 9/125 میکرونی و کانکتورهای فیبر نوری قابل استفاده است که اثثرا پچ کورد فیبررنوری سینگل مود به رنگ زرد میباشد .
پچ کورد فیبر نوری مالتی مود
از پچ کورد های فیبر نوری مالتی مود که یا به صورت تک حالته با هسته 62.5/125 میکرونی و یا اینکه به صورت چند حالته با هسته 50/125 میکرونی استفاده میشود که هر دو طرف کابل ها نیز به کانکتورهای فیبر نوری متصل میشوند . که اکثرا پچ کورد فیبر نوری مالتی مود به رنگ نارنجی میباشد .
پچ کورد فیبر نوری مالتی مود 10Gig
اگر بخواهیم پچ کورد فیبر نوری مالتی مود 10Gig را بررسی کنیم باید بگوییم که کابلی میباشد با هسته 50/125 میکرونی که به طور کلی برای اترنت 10 گیگ مبتنی بر ایده نانومتری VCSEL نیز طراحی شده است . که از نظر پهنای باند سه برابر پچ کورد های فیبر نوری مالتی مود با هسته 62.5/125 به کاربران خود ارائه میدهد . سرعت 10 مگابیتی معمولا برای فاصله های حداقل 300 متری و با توجه به اینکه باید از لیزر VCSEL 850 برای دسترسی به آن استفاده کنید . که کابل پچ کورد فیبر نوری به رنگ آبی میباشد .
خرید انواع پچ کورد فیبر نوری از فروشگاه اینترنتی بصیر
انواع پچ کورد فیبر نوری براساس ساختار کابل
در این بخش انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس ساختار کابل مورد بررسی قرار می دهیم.
پچ کورد فیبر نوری simplex :
در این نوع از پچ کورد ها از یک هسته استفاده شده که همچنین نوع ساخت این نوع کابل ها بسیار ساده میباشد اما هر دو طرف این کابل فقط یک کانکتور وجود دارد .
پچ کورد فیبر نوری duplex :
در این نوع از پچ کورد فیبر نوری که براساس کابل میباشند پچ کورد فیبر نوری دوبلکس ساخته شده ب دو کانکتور و فیبر در هر دو طرف کابل میباشد که علامت هر فیبر با کلمه های A یا B نشان گذاری میشود و یا اینکه برای نشان گذاری از رابط های رنگی قطب ها استفاده میکنند .
پچ کورد فیبر نوری Ribbon fan-out :
در این نوع از کابل که جزو کابل های ختاص پچ کورد فیبر نوری محسوب میشود چرا که برای کاربرد در مواقع خاص یا مونتاژ نیز طراحی شده است .
انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع کانکتور آنها
کانکتورهایی که برای ایجاد کردن اتصالات در شبکه های فیبر نوری کاربرد دارد نیز تعداد بسیاری میباشد که شرکت هایی که تا به امروز نزدیک به 100 کانکتور را تولید کرده اند. در ادامه انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع کانکتور آن ها بررسی می کنیم.
-
پچ کورد فیبر نوری lc-lc
فناوری ساخت پچ کورد فیبر نوری به گونه ای میباشد که در هر طرف این پچ کورد یک کانکتور lC هم طراحی شده که با فشار کمی به نقطه اتصالی به یکدیگر وصل میشوند که جنس بدنه این پچ کورد پلاستیکی میباشد که فرول آن معادل 1.25 میلی متر است و همچنین از جنس سرامیک هم ساخته میشود . از دلایل مهمی که باعث محبوبیت بسیار این گچ کورد شده است این است که به دلیل کوچک بودنش و اشغال کردنن فضای کم میباشد . از لحاظ اندازه از پچ کورد st میتوان گفت نصف آن است و برای استفاده پچ کورد فیبر نوری عملکرد بسیار بالایی نیز دارد .
-
پچ کورد فیبر نوری sc-sc
در پچ کورد فیبر نوری sc-sc دو طرف این کابل منتهی به پچ کورد sc میشود . شرکتی که این نوع از پچ کورد را تولید میکند یک شرکت ژاپنی به نام NTT میباشد . که نام این پچ کورد SC مخفف شده کلمه کانکتور مشترک و کانکتور استاندارد میباشد. از این پچ کورد بیشترین کاربرد را در مخابرات فیبر نوری ارتباط گرفتن داده هاست . این پچ کورد به گونه ای طراحی شده است که برای متصل شدن به پچ کورد SC با کمی فشار و کشش متصل میشود . و اینکه زمان ساخت این پچ کورد یک قفل نیز طراحی شده که به کمک این قفل میتوانید با فول سرامیکی به طور دقیق اتصال را ایجاد کنید .
-
پچ کورد فیبر نوری ST-ST
این نوع از پچ کورد گرچه از انواع پچ کورد فیبر نوری نسل قدیمی محسوب میشود اما باید گفت که هنوز هم از این پچ کورد در کاربردهای خاص استفاده میشود . کلمه ST که مخفف شده کلمه STRAIGHT-TIP محسوب میشود که معنی این کلمه نقطه مستقیم میباشد . قطر این پچ کورد معادل پچ کورد SC میباشد و اندازه فرول آن 2.5 میلی متر است. پچ کورد STتوسط شرکتی به نام AT &T عرضه میشود که باعث شده بود در دهه های 80 و 90 در بین طراحان شبکه طرفداران زیادی را پیدا کند . پچ کورد فیبر نوری ST از نوع مالتی مود و سینگل مود میباشد که در بین کاربران عرضه میشود . اما نکته مهمی که در نصب مهم است که آداپتور های سیمپلکس و همچنین دوبلکس به حالت افقی در این پچ کورد نصب شده است.
-
پچ کورد فیبر نوری fc-fc
از انواع پچ کورد فیبر نوری به پچ کورد fc-fc اشاره کرد. در پچ کورد فیبر نوری FC که قسمت انتهایی کابل میتوانید کانگتور FC را مشاهده کنید . و با کمک این کانکتور که مثل یک پیچ میباشد به نقطه اتصالی وصل میشوید . کلمه FC مخفف جمله Fixed COnnector میباشد . و شرکتی به نام NTT این پچ کورد را تولید و به کاربران عرضه میدهد . شاید برای شما سوال پیش بیاید که جنس این پچ کورد چیست ؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که از جنس فلز است و فرول این پچ کورد و آستر آن مثل کانکتور FC طراحی شده است و نکته ای که در این پچ کورد حائز اهمیت میباشد این است که در دو نوع سینگل مود و مالتی مود میباشد.
-
پچ کورد فیبر نوری mtrj-mtrj
نام پچ کورد MTRJ-MTRJ مخفف جمله Mechanical Transfer Registered Jack میباشد و در انتهای کابل کانکتور MTRJ است که یکی از انواع پچ کورد فیبر نوری میباشد. این کانکتور MTRJ طراحی شده از دو نوع : MT و RJ میباشد . که در این پچ کورد ساخته شده از یک محفظه و فرول است . ظاهر این کانکتور شباهت زیادی به کانکتور RJ45 دارد . و از نظر اندازه یک دوم کانکتور SC است و همچنین از فیش های تلفن استاندارد کوچکتر است و نظر کارآیی بهتر است.
-
پچ کورد فیبر نوری e2000-e2000
این کانکتور هم منتهی به پچ کورد E2000 میباشد که به صورت فنری طراحی شده است و همچنین عملکرد فرول این پچ کورد به اینصورت است که ورود گرد و غبار و خش را به داخل کابل را جلوگیری میکند و همچنین خروج نور لیزر از کانکتور را نمیدهد .و اینکه از نظر شباهت ظاهری آن به کانکتور SC نیز شبیه است ولی اندازه آن از کانکتور SC کوچکتر میباشد که بخاطر اینکه فضای کمی را اشغال میکند محبوبیت بسیاری را جلب خود کرده است . که از انواع پچ کورد فیبر نوری می باشد.
-
پچ کورد فیبر نوری mu-mu
یکی از انواع پچ کورد فیبر نوری می باشد که این پچ کورد هم نیز به کانکتور MU منتهی میشود . که شرکتی به نام NTT جزو اولین شرکت ها برای عرضه این پچ کورد بوده است . پچ کورد MU ساخته شده از محفظه پلاستیکی میباشد و با کمی فشار و کشش متصل میشود . و از نکته های قابل توجه این کانکتور این است که فرول کانکتور MU با کانکتور LC شبیه به هم و از نظر اندازه قطری معادل 1.25 میلی متر است.
-
پچ کورد با دو کانکتور
برای اینکه گاها ممکن است کابل های فیبر نوری به کانکتورهای متفاوتی نیاز داشته باشند چرا که برای هر کابل فیبر نوری پچ کوردها با کانکتور های مختلفی تولید میشوند . تا بتوانید در صورتی که به دو کانکتور مختلف نیاز داشته باشید بتوانید مشکل پیش آمده را حل کنید . که با اینکار میتوانید دو کانکتور مختلف را با دو پچ کورد متفاوت با یکدیگر اتصال دهید . اما برای اینکه تلفیق پذیری پچ کوردها اتفاق بیوفتد باید هرسمت کانکتور را با پچ کوردهای متفاوت اتصال دهید که پچ کوردهای فیبر نوری SC_LC از این کانکتورها میباشد. پچ کورد با دو کانکتور هم از انواع پچ کورد فیبر نوری رایج می باشد.
-
پچ کورد فیبر نوری sc-lc
در این نوع از انواع پچ کورد فیبر نوری که نوعی کابل اتصالی به کانکتور میباشد که یک طرف کابل را کانکتور SC و طرف دیگر کابل را کانکتور LC پوشش میدهد که بیشترین کاربرد این پچ کورد این است که در شبکه هایی که از دستگاه های متفاوتی برای پیاده سازی در شبکه های فیبر نوری استفاده میکنند.
انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع پولیش
- PC (Physical Contact): کاربرد این پچ کورد در سینگل مود و مالتی مود بیشترین استفاده را میشود . و حداقل میزان نور در این پچ کورد معادل 40 دسیبل میباشد .
- UPC (Ultra Physical Contact): بیشترین کاربرد این پچ کورد در استفاده از سینگل مود میباشد . که حداقل انعکاس نور در این پچ کورد معادل 50 دسیبل است .
- APC (Angled Physical Contact): بیشترین کاربردی که از این پچ کورد میشوذ مانند UPC در سینگل مود است . که حداقل انعکاس نور در این پچ کورد 60 دسیبل میباشد .
انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس اندازه جکت
ساختمان تشکیل دهنده کابل فیبر نوری که به ترتیب ار درونی ترین نقاط تا بیرونی ترین نقاط به صورت دسته بندی ذیل میباشد :
- هسته (Core)
- روکش فلزی (Cladding)
- پوشش (Coating)
- تقویت کننده (strengthen member)
- جکت یا ژاکت بیرونی (Outer Jacket)