میکرو کابل فیبر نوری چیست ؟
میکرو کابل های فیبر نوری که به Air Blown Fiber هم معروف هستند کابل هایی با قطر کم (2 تا 5.5 میلیمتر) هستند که میتوان آنها را از داخل لوله های با قطر کم عبور داد، این لوله ها به میکروداکت (Microduct) معروف هستند.
از آنجایی که سیستمهای ارتباطی فیبر نوری برای پاسخگویی به نیازهای ارتباطی رو به رشد گسترش مییابند تقاضا برای کابلهایی با قطر بالاتر با تعداد فیبر بیشتر شده است این امر منجر به ظهور دو نوع کابل جدید شده است. میکرو کابل فیبر نوری به دو دسته سوپر میکرو و میکرو کابل دستهبندی میشود. کابل سوپر میکرو قطر کمتری دارد و طبیعتاً در لوله هایی با سایز کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. کابل های میکرو از ۴ کُر(Fiber Core) تا ۱۴۴ کر تولید میشوند.
قطر این کابل ها به تعداد رشته های تار فیبر نوری موجود در کابل بستگی دارد. به عنوان مثال اگر شما کابل ۹۶ کر بخواهید احتمالا ابعاد کابل بیشتر از ۴-۵ میلیمتر باشد.
مزایای میکرو کابل فیبرنوری:
- وزن و سایز کوچکتر : میکرو فیبر نوری بسیار سبکتر و وکوچکتر از کابلهای فیبر نوری معمولی است. این امر باعث میشود که کابلکشی میکرو فیبر نوری راحت تر و مقرون به صرفهتر باشد.
- ظرفیت بیشتر: میکرو فیبر نوری میتواند تعداد زیادی از فیبرهای نوری را در خود جای دهد. این امر باعث میشود که میکرو فیبر نوری برای کاربردهایی که به ظرفیت زیادی نیاز دارند، مناسبتر باشد.
- قابلیت خمش بیشتر :میکرو فیبر نوری میتواند با شعاع خمیدگی کمتری نسبت به کابلهای فیبر نوری معمولی خم شود. این امر باعث میشود که کابلکشی میکرو فیبر نوری در فضاهای محدود راحتر باشد.
ویژگی های عالی میکرو کابل ها، سطح بالای کیفیت شبکه انتقال، درجه بالایی از امنیت انتقال و عمر مفید طولانی را تضمین می کند. طراحی فشرده و مستحکم آنها و محافظت در برابر پلی اتیلن باعث می شود که الیاف شیشه ای کابل های میکرو نسبت به کابل های اپتیک کلاسیک در برابر خمش مقاوم تر شوند. به دلیل مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش و آب بند بودن طولی آنها به عنوان کابل های فضای باز عالی هستند.
چگونه میکرو کابل فیبر نوری را اجرا میشود ؟
در گذشته برای اجرای فیبر نوری معمولا زمین را تا عمق 80 سانتیمتر و عرض 40 سانتیمتر حفاری میکردند و کابل خاکی را در آن قرار داده و مسیر حفاری را پر میکردند، این شیوه علاوه بر تخریب و برش آسفالت و عمق حفاری زیاد، منجر افزایش هزینه های آن میشد.
در سال های اخیر از روش جدید حفاری استفاده میکنند که معروف به حفاری با دستگاه ترنچر(Trencher) است. دستگاه ترنچر معمولا عمق 40 تا 50 سانتی متر و عرض 8 تا 10 سانتی متر را حفاری میکند و خاک حاصل از حفاری را هم به بیرون کانال میریزد. بنابراین به خاطر عمق و عرض کمتر حفاری و تخلیه کانال، سرعت حفاری نسبت به روش سنتی افزایش یافته و طبیعتاً هزینه اجرای آن هم کمتر است. بعد از اینکه حفاری انجام شد، کف کانال تمیز و صاف میشود و سنگ و خاک به جا مانده از حفاری به بیرون از کانال ریخته میشود، با این عمق کم حفاری اگر میکرو کابل را که قطر کم دارد و بدون آرمورد (Armored) میباشد را در کف کانال قرار دهیم و روی آن را پر کنیم قطعا بر اثر فشار، کابل آسیب خواهد دید، بنابراین باید فکر چاره بود. مهندسان به این نتیجه رسیدند که این کابل نازک را از داخل لوله های مقاوم در برابر فشار قرار دهند و برای اینکه هزینه این لوله ها هم کم شود جنس آن را از پلی اتیلن تراکم بالا انتخاب کردند. با این روش کابل از داخل لوله عبور داده می شود و لوله از کابل محافظت میکند.