لزوم آموزش طریقه نصب محافظ برق ساختمان از این بابت است که سالیانه به طور معمول خسارات زیادی به لوازم برقی خانگی و حتی در محل کار وارد میشود، که براحتی با نصب محافظ برق ساختمان میتوان از ضرر و زیان های بعدی پیشگیری کرد در اکثر مواقع میتوان گفت که بیشترین دلیل خرابی افزایش ولتاژ برق و همچنین خرابی دستگاه های کاربردی هم از دیگر دلایل میباشد و سوختن موتور دستگاههای برقی و کاهش پیدا کردن طول عمر آنها و از کار افتادن دستگاه در اغلب اوقات در نظر افراد اتفاقی عادی میباشد اما مشکل اصلی همین است که همانطور که گفته شد با نصب محافظ برق ساختمان که جلوگیری از این اتفاقات را برعهده دارد. کاربرد محافظ مرکزی برق ساختمان این گونه است که در برابر سیستم های صوتی و تصویری و یخچال و تلوزیون و همچنین لباسشویی در یک دستگاه محافظ ساختمان با یکدیگر ادغام میشوند که با اتفاده از یک محافظ ساختمان دیگر نیاز نیست جداگانه به هر کدام یگ محافظ نصب کنید . در ادامه این مقاله از مجله بصیر بیشتر به ضرورت و طریقه نصب محافظ برق ساختمان بصورت جامع می پردازیم.
نوسانات برق
زمانی نوسانات برق اتفاق میوفتد که برق از منبع خودش قطع شود دستگاه های برقی همیشه به یک جریان ثابت وصل میشوند زمانی که یک دستگاه بزرگ مانند یخچال روشن میشود با برخورد رعد و برق یا حتی ترانسفورماتور الکتریکی افزایش برق اتفاق میوفتد و یا حتی زمانیکه از شرکت برق نیرویی دریافت میشود امکان اینکه جریان صافی از برق دریافت نمیشود که بدلیل عدم نصب محافظ برق ساختمان، لوازم برقی در خطر میباشند. سیم و مدارهایی که داخل لوازم بکار رفته است کم کم تحلیل میروند که این مورد از اهمیت بالای نصب محافظ برق ساختمان را نشان میدهد. در اصل میتوان گفت که محافظ برق ساختمان به شما این اطمینان را میدهد تا لوازمتان را ایمن نگه داری کنید و از سوختن آنها جلوگیری کنید.
کدامیک از دستگاه ها نیاز به نصب محافظ برق ساختمان دارند؟
به طور کلی باید گفت که تمامی لوازم خانگی به محافظ برای ایمن سازی نیاز دارند از جمله لوازمی که از اهمیت بسیاری برخوردارند : یخچال و اتو و لباسشویی و همچنین ظرفشویی و فر و…که همه اینها به طور ریز و درشت به محافظ نیازمند میباشند .
کارکرد محافط برق ساختمان به چه نحوی میباشد؟
این دستگاه محافظ مرکزی برق ساختمان که برای کل ساختمان کارایی دارد عملا کار محافظ تکی را انجام میدهد که کاربرد این محافظ به مراتب نسبت به محافظ های معمولی بسیار میباشد . محافظ برق ساختمان پس از نصب کنتور برق نصب میشود و تمامی برق ورودی به ساختمان را از نوسانات ولتاژی محافظت میکند و از تمامی تجهیزات برقی استفاده شده در ساختمان مراقبت میکند . این محافظ برای کسانی که شرکت یا موسساتی که از تعداد زیادی کامپیوتر استفاده میکنند بسیار کاربردی است اما اگر در بعضی موارد امکان اینکه مقدار ولتاژ یا آمپرها با توان مصرفی مانند ایراد در برق رسانی در سازمانهای برق و یا نیرو گاه های انتقال برق و همچنین مصرف بیش از حد مجاز بالای برق و همچنین حوادثی مانند رعد و برق و دیگر حوادث طبیعی که باعث میشود تا ورودی برق را قطع کنند.
خرید محافظ مرکزی برق ساختمان
چرا محافظ مرکزی برق ساختمان لازم است؟
عملکرد سیستم محافظ به نحوه ای است که که صورت افت یا افزایش فشار ورودی برق را به کل ساختمان مسدود میکند که این عملکرد باعث میشود که از آسیب رساندن به لوازم برقی جوگیری شود و تا زمانی که شرایط عادی شود ادامه دارد و در اینصورت پس از عادی شدن شرایط موجود ولتاژ و جریان برق به طور اتوماتیک برق ساختمان وصل خواهد شد و باتوجه به اینکه بعضی از ساختمانها از محافظ تکی و به طور مجزا برای هر واحد استفاده میکنند که دستگاه های محافظ کوچک فقط برای لوازم برقی منازل کاربرد دارد. محافظ های کوچک میتوانند فقط بر روی دستگاه های اتصالی کاربرد دارند و قادر به اینکه کنترل ورودی تمامی برقهای ورودی به ساختمان را ندارند .
با توجه به اینکه محافظ برق برای هر ساختمان و وسایل های برقی الزام است . چرا که کارآیی آن محافظت از برق و تجهیزات آن است که نحوه عملکرد آن به این صورت است که ورود و خروج برق را از طریق ولتاژ کنترل میکند . و اگر زمانی نیاز به قطع شدن داشته باشد آن را قطع یا وصل نیز میکند .و همچنین مکانی که باید محافظ را قرار داد باید در نزدیکی تجهیزات برقی باشد چرا که معمولا در جعبه فیوز قرار دارد . و همچنین باید نکاتی را در رابطه با محافظت برق رعایت کنید. که شامل نکاتی مانند : دور از تابش مستقیم اشعه خورشید و در مکانی که به دور از خورشید و برف و باران و همچنین گرد و غبار باشد باید نصب کنید . که با رعایت نکت گفته شده مشکلی برای دستگاه پیش نخواهد آمد .
مزایای نصب محافظ برق ساختمان
- حفظ کردن برق ورودی کل ساختمان از نوسانان ولتاژ
- نیازی به خرید چند محافظ نیست
- هزینه زیادی ندارد
- جلوگیری از سوختن لوازم برقی
آموزش نصب محافظ برق ساختمان (ویدیو)
-
نصب قطعات محافظ برق ساختمان
در وهله اول نصب باید همانطور که گفته شد نکاتی را رعایت کنید که از جمله نکات این است که در زمان نصب دقت کنید که تمامی قطعات را در دسترس داشته باشید. قطعاتی مانند :فیوز ورودی اصلی، کلید محافظ بدن، محافظ مرکزی و فیوز خروجی نیاز است که باید به همین روال در جعبه قرار گرفته باشد .
-
نکات آموزشی در نصب محافظ مرکزی برق ساختمان
نکات حائز اهمیت در زمان نصب این است که باید توجه کنید که آیا محافظ برق مرکزی شما محل سیم ارت دارد یا نه ؟ چرا که الزامی نیست که به محافظ برقی سیمی وصل شود . و همچنین اگر محافظ مرکزی شما به سیستم قطع دو قطبی مجهز نشده باشد مشکلی پیش نمی آید و الزامی بر اینکه به سیم نول اصلی وصل شده تا قادر به ورود شینه نول شوید نیست . و تنها با یک انشعاب نول که برای تغذیه دستگاه نیز کاربرد دارد میتوانید به ترمینال نول متصل شوید .
-
روش نصب محافظ برق ساختمان (توضیحات تکمیلی)
برای اینکه بتوانید خودتان محافظ برق را نصب کنید نیاز به یک سری آموزشهای تخصصی برای انجام آن دارید که منجر به خطا یا مشکلی نشود . و اینکه سیم کشی های ساختمانها از اهمیت بالایی برخوردار هستند . چرا که باید به طور دقیق انجام شود .
همانطور که در مطالب بالا گفته شد پس از اینکه تمامی قطعات را به ترتیب در جعبه فیوز قرار گرفتند . در مرحله بعد بایستی سیم بندی جعبه فیوز را انجام دهید . سیم بندی جعبه فیوز به این صورت است که باید فیوز ورود اصلی را به فاز اتصال دهید. و در مرحله کنونی باید حتما تمام ورودی های فیوز بالا باشد که در زمان ورود برق با قطع و وصل شدن گمراه نشوید .
در ادامه مراحل باید ورودی کلید محافظ جان باید متصل به خروجی فیوز اصلی شود . نکته حائز اهمیت این است که باید نول را به ورودی کلید محافظ جان وصل کرده و پس از وصل نمودن آن باید نول و فاز را با خروجی در کلید محافظ جان به ورودی در سمت بالای محافط اتصال دهید . و اینکه اشتباها ممکن است نول و فاز جابجا سربند شده باشند که باید آنها را چک کنید . و حتما به ترمینالهای مرتبط خود وصل شده باشند. که در آخر باید سیم نول را از طریق ترمینال خروجی محافظ به شمس وصل کنید .
پس از اینکه مراحل وصل شدن فازها و نول ها با موفقیت انجام شد باید محافظ برق فاز را از ترمینال خروجی محافظ به نقطه ورودی فوزهای فرعی رسانده و متصل کنید . که در مراحل پایانی باید آچار کشی همه ترمینالها را چک کنید . تا مطمئن شوید که همه به دستی انجام شده باشند و هیچکدام مشکل شلی نداشته باشند . برای چک کردن جعبه فیوز و دستگاه محافظ برق فیوز اصلی و کلید محافظ جان را به یکدیگر متصل کنید . و پس از شمردن اعداد معکوس در محافظ مرکزی میتوانید برق خروجی را وصل کنید .
فرق محافظ برق با چندراهی چیست؟
زمانهایی که پریزهای برق به تعداد برای لوازم مورد استفاده نباشد باید از سه راهی استفاده شود سه راهی به شما این امکان را میدهد تا بتوانید استفاده همزمان از چند وسیله یا لوازم را داشته باشید در بعضی از نوع های سه راهی ها دارای یک کلید یا همان سوییچ های قطع کننده در برابر ورودی برق هستند که جریان برق با آنها در پریزها قطع یا وصل میشود . در صورت به وجود آمدن مشکلی سه راهی به شما این تضمین را نمیدهد که لوازم برقی را پشتیبانی کند و مشکلی برایشان پیش نیاید چرا فقط سه راهی میباشد نه محافظ!!
محافظ الکتریکی (محافظ برق) به شما این امکان را میدهد تا مدارهای داخلی که در جهت حفاظت از وسایل برقی در برابر ولتاژهای زیاد که نصب شده است این محافظ ها شاید شبیه سه راهی ها باشند اما در اصل از مدارات داخلی در برابر افزایش ولتاژ واکنش نشان میدهد .
بیشتر بدانید : قیمت بسته های اینترنت ایرانسل
فرق محافظ برق با محافظ مرکزی برق ساختمان چیست؟
کار هردو تقریبا مشابه یکدیگر هست با این تفاوت که محافظ مرکزی برق ساختمان در ورودی ساختمان و تمامی برق ورودی را کنترل میکند، اما محافظ برق (محافظ الکتریکی) که به شکل سه راهی در منزل دیده میشود ، بصورت تکی برق داخلی ساختمان را کنترل و محافظت میکند.
خرید انواع محافظ برق ساختمان
محافظ برق ساختمان چیست ؟ انواع محافظ برق ساختمان
همانطور که گفته شد دستگاه های موجود برقی در ساختمان در برابر افت فشار برق و یا اینکه در صورت افزایش ولتاژ در امان میباشند و چرا که مشکلی پیش نخواهد آمد . نکته مهم این بخش این است که با توجه به اینکه شدت جریان باعث سوختن دستگاه میشود و اینکه افت ولتاژی در راندمان دستگاه را به شدت کاهش میدهد که برای کاربرد دستگاه های محافظ برق دستگاه های ترانس و استابلایزر توصیه میشود و همچنین برای ساختمانهای مسکونی برای کاهش آسیب دیدگی لوازم خانگی مورد استفاده قرار میگیرد . که برای ساختمان های اداری برای اینکه از وسایل مهم و با ارزش استفاده میشود باید و حتما از محافظ ساختمان استفاده کنند که به دلیل اینکه به ادارات توصیه میشود با توجه به تعداد دستگاهها و ادارات حتما در ورودی برق ساختمانها و سپس کنتور و سرانجام استابلایزر اداری نصب شود . از نمونه تجهیزات محافظ برق ساختمانها برق تک فاز و سه فاز میتوانند نصب کنند .
تجهیزات قابل تعمیر محافظ برق ساختمان
لوازم برقی یا تجهیزات آن همانطور که میدانید امکان اینکه خراب یا مشکلی پیش بیاید هست چرا که با تعمیر آنها میتوان به حالت اولیه برگرداند اما اگر تخصص در این حیطه تعمیر محافظ برق ندارید اصلا به هیچ وجه نخواهید که آن را تعمیر کنید . نول استابلایزر و فیوز و میکروسوییچ ها و خازن و ترانس که از تجهیزات محافظ برق میباشد و ممکن است که دچار خرابی شوند که نیاز به این است که متخصص اینکار آن تعمیر کند.