از زمان اغاز انقلاب فناوری در عرصه ارتباطات همواره شاهد پیشرفتهای چشمگیر بوده ایم .یکی از مهمترین مفاهیمی که در عرصه ارتباطات گردش اطلاعات را دچار تحول کرد مفهوم شبکه است. در این مقاله از مجله بصیر میخواهیم در مورد انتخاب کابل مسی یا فیبر نوری برای انتقال داده به بحث و گفتگو بپردازیم. یک شبکه از قسمتهای متفاوتی تشکیل شده در نهایت ،به اشتراک گذاری و دسترسی اطلاعات را ساده تر کرده و امنیت اطلاعات را بالا برده است. کابل شبکه به عنوان یکی از تجهیزات پسیو شبکه به عنوان بستری برای انتقال اطلاعات نقش مهمی دارد. کابل های شبکه در دو نوع مسی و فیبر نوری موجود است که با ایجاد فناوری کابل فیبر نوری تحولی دیگر در عرصه ارتباطات شکل گرفت .
در این مقاله قصد داریم به مقایسه این دو کابل شبکه بپردازیم.
مزایای کابل مسی
- رسانایی بالا در کابل مسی (بیش از همه فلزات غیر گران بها )
- استحکام کششی بالا کابل مسی(که به مقاومت در برابر کشش ، خراش و برش کمک میکند)
- شکل پذیری بالا در کابل مسی (مس دارای خمش و انعطاف پذیری است )
همه این ویژگی ها برای کاربردهای الکتریکی عالی هستند ، اما وقتی صحبت از شبکه ها و مخابرات می شود ، سیم های مسی تنها مورد نیستند و فیبر نوری نیز معرفی شده است . فیبر نوری از رشته های شیشه ای یا پلاستیکی استفاده میکند که فقط کمی ضخیم تر از موی انسان است تا نور را به جای فلزات پیچ خورده منتقل کند.
مزایای انتخاب فیبر نوری نسبت به کابل مسی (کابل مسی یا فیبر نوری)
یکی از مهمترین تجهیزات فیبر نوری (مودم فیبر نوری – پچ کورد فیبر نوری – کابل فیبر نوری و …) را در اینجا مورد نقد و بررسی قرار میدهیم.
-
پهنای باند بیشتر فیبر نوری نسبت به کابل مسی
قطر و وزن فیبر نوری از کابل مسی کمتر و پهنای باند ان برای ارسال اطلاعات بسیار بیشتر است .
هرچه فرکانس امواج بالاتر باشد پهنای باند بیشتری را میتوانیم روی انها ارسال کنیم و چون فرکانس امواج نوری بالاتر است پهنای باند ارسالی در انها بیشتر خواهد بود.
خوب است بدانیم فیبر نوی از تمام محیط های انتقالی ، اعم از سیمی و بی سیم پهنای اند بیشتری در اختیار میگذارد ، بنابراین اطلاعات بیشتری می تواند ارسال کند.
این پهنای باند اکنون به Gbs170 رسیده و دانشمندان بر این باورند که قابلیت ارتقاء تا چند صد بایت را دارد .
-
تضعیف کمتر و فاصله بیشتر در فیبر نوری
از فیبر نوری می توان در ارتباط شبکه هایی که فاصله زیادی از هم دارند استفاده کرد.
از انجایی که سیگنال فیبرنوری سبک است،از دست دادن سیگنال کمتری در حین انتقال رخ می دهد و داده ها می توانند با سرعت ها و مسافت های بالاتری حرکت کنند.
بیشتر بخوانید : استعلام فیبر نوری خط تلفن مخابرات
-
امنیت بیشتر فیبر نوری
اطلاعاتی که بوسیله کابل فیبر نوری ارسال میشوند ایمن بوده و پراکنده نمیشوند و در عین حال شنود انها نیز دشوار است چون تار ها انرژی تشعشع نمی کنند برای یک مزاحم اشکار سازی سیگنال ارسالی مشکل است و اگر تلاشی برای شکستن امنیت فیزیکی فیبر شما صورت گردد شما مطلع خواهید شد.
-
ایمنی و قابل اطمینان بودن فیبر نوری
انتقال داده توسط فیبر نوری در برابر عوامل محیطی بسیار قابل اعتماد تر و ایمن تر از کابل مسی است.جنس هسته از شیشه بوده که عایق می باشد و هیچ جریان الکتریکی نمی تواند در ان جریان یابد.همچنین از تداخل الکتریکی ،تداخل فرکانس رادیویی، کاهش شنوایی ، مشکلات امپدانس و … نیز دور است و به همین دلیل کابل فیبر نوری را می توان بدون نگرانی در کنار تجهیزات صنعتی اجرا کرد.
-
طراحی مناسب تر فیبر نوری
فیبر سبک تر ؛ نازک تر و بادوام تر از کابل مسی است . علاوه بر این مقاومت کششی ان حدود 10 برابر کابل مسی میباشد. اندازه کوچک ان براحتی قابل مدیریت است و فضای بسیار کمتری را در کانالهای کابل کشی اشغال می کند. ترمینال زدن فیبر نوری بسیار دشوار بوده که پیشرفت های کانکتورها باعث ایجاد ترمینال های اسانتر شده است. علاوه بر این تست فیبر نوری بسیار اسانتر از کابل مسی می باشد.
-
سرعت بالای فیبر نوری
فیبر نوری توانایی در انتقال اطلاعات به مقدار زیاد چه به شکل دیجیتالی و چه به شکل آنالوگ دارد.
-
هزینه کمتر فیبرنوری نسبت به کابل مسی
هزینه های کابل فیبر نوری ، قطعات و سخت افزار به طور پیوسته در حال کاهش می باشد اما هزینه نصب و راه اندازی فیبر نوری به دلیل نیاز به مهارت برای ترمینال کردن بیش تر از کابل مسی می باشد. محافظت فیبر نوری کم هزینه تر است و خرابی کمتری دارد و همچنین فیبر نوری نیاز کمتری به سخت افزارهای شبکه دارد و به دلیل ظرفیت بالا ، فیبر نیازبه کابل کشی مجدد برای عملکرد بیشتر شبکه ندارد.بطور کلی در کوتاه مدت فیبر گران تر از مس است اما در دراز مدت بسیار ارزان تر و مقرون به صرفه تر خواهد بود.