فیبر نوری چیست؟ چگونه کار می کند؟ آشنایی با تکنولوژی فیبر نوری

0

این روزها با توسعه تکنولوژی و اهمیت بسیار بالای سرعت انتقال داده ، نام فناوری فیبر نوری بسیار به گوش می رسذ و خرید مودم فیبر نوری در حوزه اینرنت ثابت بسیار رواج پیدا کرده است. در این مقاله از مجله بصیر سعی داریم تا تکنولوژی فیبر نوری را توضیح دهیم.

تکنولوژی فیبر نوری چیست؟

فیبر نوری یا به اصطلاح دیگر تار نوری که به حالت یک رشته نازک و بلند میباشد که مواد تشکیل دهنده فیبر نوری استفاده از یک ماده شفاف مانند شیشه میباشد که کارآیی فیبر نوری این است که نوری را که از سر دیگر کابل وارد میشود را از سری دیگر کابل خارج میکند که همچنین دارای پهنای باند بلندتری نسبت به کابل های معمولی دارد. چرا که به دلیل بالا بودن پهنای باند میتوانید به راحتی داده های اشتراکی صوتی و تصویر و یا هر نوع فایل دیگر را تا 100 گیگابایت برثانیه و حتی بالا تر منتقل کرد در عصر امروزی بخاطر پهنای باند بالای فیبر نوری در مقایسه با کابلهای مسی که باعث شده تاخیر کمتری داشته باشد که وقتی با مخابرات ماهواره ای مقایسه میشود که جزو آن دسته از ابزارهای انتقال اطلاعات قرار دارد.

از جمله ویژگی و نوع کابل و پوشش فیبر نوری در سه دسته به صورت ذیل قرار میگیرد .

  1. INDOOR
  2. OUTDOOR
  3. INDOOR & OUTDOOR

تاریخچه فیبر نوری چیست ؟

پس از اینکه در سال 1960 میلادی لیزر اختراع شد ایده استفاده از فیبر نوری را برای اینکه اطلاعات را منتقل کنند صورت گرفت که در سال 1966  خبر اینکه فیبر نوری در حال ساخت  در کشور های فرانسه و انگلیس با تضعیفی برابر منتشر شد چرا که تا آن زمان کابل یا چیزی برای منتقل کردن اصلاعات مخابراتی وجود نداشت اما با تلاش های بسیار محققان این ایده فیبر نوری در سال 1976 شدیدا تولید کاهش یافت اما در صورتی که در ایران در دهه 60 با تلاش و فعالیت های بسیار محققان در زمینه این ایده فیبر نوری در مجتمع تولید فیبر نوری دز پونک تهران منجر به تولید شد که در سال 1373 تولید فیبر نوری با حداکثر ظرفیتی 50000کیلومتر در سال شروع شد و همچنین استفاده از آن در شهر های بزرگ ایران مجاز شد که در آینده برای متصل شدن از طریق یک شبکه ملی مخابرات نوری رخ خواهد داد به این دلیل که نور در فیبر نوری در حال حرکت باشد و از آن خارج نشود.

فرایند سیگنال فیبر نوری اینگونه است که یک سیگنال را با چندین عمل مدولاسیون به فرکانس تبدیل میکند و پس از اینکه ب کمک لیزر فرکانس را به نور تبدیل کرد به داخل فیبر نوری میرساند.

فیبر نوری چیست؟

 

کاربرد فیبر نوری چیست ؟

مخابرات : از کارآیی های اصلی فیبر نوری استفاده از آن در مخابرات میباشد که اطلاعات را توسط لیزر منتقل میکند، مودم فیبر نوری منزلتان نتیجه ی همین تکنولوژی است.

حسگر: از کارآیی هایی دیگر فیبر نوری استفاده آن در حسگرها میباشد یعنی اینکه برای اندازه گیری کمیت های فیزیکی مانند : جریانات الکترونیکی  و میدان مغناطیسی و یا فشار و حرارت و حتی جابجایی در سالهای اخیر است.

نظامی : از جمله کاربرد های دیگر فیبر نوری استفاده از آن در تجهیزات نظامی میباشد به طور مثال کنترل و هدایت موشکها و ارتباط با زیر دریایی ها اشاره کرد.

پزشکی : از کاربرد دیگر فیبر نوری در بیمارستانها و خدمات پزشکی است که این کارآیی را دارد که دز تشخیص بیماریها و آزمایشات پزشکی کمک به سزایی میکند به طور مثال فیبر نوری در خدمات پزشکی به شناسایی بیماریهای سرطانی و غددی و همچنین در دستگاه آندوسکوپی برای تشخیص بیماریهای درونی در معده و مری و غیره استفاده میشود.

تکنولوژی ساخت فیبر نوری چیست؟ چگونه ساخته می شود؟

تولید فیبر نوری به این صورت است که در یک میله شیشه ای  موسوم به پیش سازه ها که از جنس سیلیکا است تولید میشود و سپس در مرحله ای دیکر از خط تولید این میله کشیده میشود و به این صورت به فیبر نوری تبدیل میشود.

مواد به کار رفته در فیبر نوری

تتراکلرید سیلیکون : این ماده برای تولید لایه های شیشه ای کاربرد دارد.

تتراکلرید ژرمانیوم : برای افزایش ضریب شکسته شیشه ها در نواحی مغزی پیش سازه از این ماده استفاده میشود.

گاز فلوئوز : کاهش ضریب شکست شیشه در نواحی غلاب از این ماده استفاده میشود.

گاز هلیم : حباب زدایی در فیبر نوری و همچنین نفوذ حرارت در داخل لوله از این ماده استفاده میشود.

گاز کلر : آب زدایی محیط داخل فیبر نوری در داخل لوله قبل از شروع واکنش در فیبر نوری از این ماده استفاده میشود.

نسل سوم فیبر نوری چیست؟ معرفی نسل سوم فیبر نوری

ایده محققان فیبرنوری نسل سوم این است که با کمترین مشکل و تلفات تولید شود اما برای تولید این  نوع فیبر نوری محققان از کمترین تلفات و طول امواج 1550 نانومتر و همچنین از کمترین پاشندگی طول امواج 1310 ایده گرفتند که ساختار پیچیده ای را دارنده است به طور کلی فیبر نوری از بهترین نوع انتقال اطلاعات امروزه است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.