انواع کلید مینیاتوری از جمله تجهیزاتی است ک در دسته خانواده تجهیزات برقی میباشد چرا که قادر به انجام عمل سوییچینگ یا همان کلید زنی است که سبب شده کلید زنی را در مطلوب ترین حالت انجام دهد .همچنین کاربرد کلیدهای مینیاتوری در مدارها این است که با توجه به پایین آمدن جریان یا اینکه در تابلوهای روشنایی و یا تابلوهایی که کار توزیع و با توان کم را انجام میدهند از اینها محافظت میکنند که در زمانی که مشکلی پیش آمد مدارها به طور اتوماتیک قطع میشوند . چرا که از دیگر سیم ها و وسایل محافظت شود . و از دیگر نکات مهم کلیدهای مینیاتوری این است که جزو تجهیزات اولیه سوییچینگ قدرتمند محسوب میشود و جزو فناوری هایی است که هر جا سخن از برق (الکتریسیته) باشد و یا تجهیزات آن کلیدهای مینیاتوری حرف اول را میزنند در ادامه مطالب قرار است به بررسی کامل انواع کلید مینیاتوری بپردازیم.
اجزای کلید مینیاتوری
بدنه کلید مینیاتوری :
بدنه کلید مینیاتوری تمام اجزا را در داخل نگهداری میکند تا اجزای آنها از گرد و غبار حفظ شوند و همچنین بدنه ها عایق هایی مثل پلاستیک و سرامیک ها از مواد تشکیل دهنده آنها میباشد .
اتصالات:
دو نوع اتصال ثابت و متحرک در CMB وجود دارد .
اهرم:
MCB ها با وجود اهرم خاموش و روشن میشوند .
ضامن مکانیکی:
کاربرد ضامن مکانیکی از محافظت اتصالات در قسمت زیر کشش فنر به حالت روشن در کلید CMB طراحی شده است .
بی متال:
کار بی متال این است که جریان طولانی مدت نسبت به به جربان نامی را می سنجد و از اضافه باز محافظت میکند .
مگنت یا آهنربا:
کاربرد مگنت یا همان آهنربا این است که با آزاد سازی ظامن مکانیکی سبب میشود تا در اتصالات کوتاه محافظت شود . و اینکه فعال شدن مگنت بستگی به این دارد که جریان گذرا از سیم پیچ به یک حد مشخص شده یعنی 8 برابر جریان نامی برسد و اینکه مگنت در حالت اضافه بار فعال نمیشود .
جرقه گیر:
کاربرد جرقه گیر برای شکستن و یا همچنین خاموش کردن جرقه است .
انواع کلید مینیاتوری (سرعت عملکرد)
در انواع کلید مینیاتوری اشنایدر از سرعت بالایی برخوردار است که موجب شده به دو دسته تقسیم شده است .
- فیوزهای کند کار: کاربرد این نوع از فیوز های کند کار این است که در انجام کار همانطور که از اسمش پیداست با تاخیر عمل میکند که بیشتر در فیوز هایی که مدارهای موتوری دارند استفاده میشود .
- فیوزهای تند کار: کاربرد ایننوع از فیوزها این است که در مدت زمانی کمتری جریانات برقی را قطع میکند که در نتیجه در مصارف روشنایی کاربرد بیشتری نیز دارند .
انواع کلید مینیاتوری و کاربرد آنها (مشخصات کلید مینیاتوری)
همنطور که گفته شد انواع کلید مینیاتوری وجود دارد که هریک نیز کاربرد های متفاوتی هم دارند و دسته بندی انواع کلید مینیاتوری به تیپ های مختلفی بستگی دارد در مطالب زیر قرار است انواع کلید مینیاتوری با تیپ های مختلف را بررسی کنیم :
تیپ B : کاربرد تیپ B در مصارف روشنایی میباشد .
تیپ C : کاربرد تیپ C در صنعت و مدارات دارای موتور است .
تیپ D : نام دیگر تیپ D فیوزهای مینیاتوری و ترانسفورماتوری است .
تیپ K : نام دیگر تیپ K که فیوزهای مینیاتوری قدرت میباشد .
تیپ Z : تیپ Z جزو کلیدهای مینیاتوری حساس محسوب میشود .
نکته : در همه انواع کلید های مینیاتوری بیشترین کاربرد را تیپ های B و C نیز دارد .
قمیت کلید مینیاتوری و خرید
فیوز مینیاتوری نوع B:
همانطور که در مطالب بالا گفته شد کاربرد کلید های مینیاتوری نوع B در مصارف خانگی و روشنایی است که این کلیدها موقعی که حداکثر جریان به 3 یا 5 برابر جریان نامی برسد قطع کننده جریان الکترونیکی میشود و در دسته فیوزهای مینیاتوری تند کار قرار دارد .
فیوز مینیاتوری نوع C:
کاربرد این نوع از فیوز مینیاتوری نوع C اکثرا در برق صنعتی است که نام دیگرش کلید مینیاتوری موتوری میباشد و در زمانی که حداقل جریانات اضافی به 5 تا 10 جریانات نامی برسد قطع کننده جریان الکترونیکی میشود . و در دسته فیوزهای مینیاتوری کند کار قرار دارد .
کلید مینیاتوری تیپ D :
کاربرد این کلید مینیاتوری در بارهایی که ضریب اشباع آنها بالا باشد مثل ترانسفورماتورها که باعث میشود از این کلید استفاده شود .قطع کننده جریان در این کلیدها 10 تا 20 برابر جریان نامی است .
کلید مینیاتوری تیپ K :
این نوع از کلیدهای مینیاتوری نسبت به اضافه بار ها از حساسیت های بالیی برخوردارند . و اگر جریان الکتریکی از جریان نامی فراتر برود با توجه به سرعت بالایی که دارد مدار را فورا قطع میکند .
کلید مینیاتوری تیپ Z :
نکته مهمی که در این نوع از کلید مینیاتوری باید گفت این است که از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است که همچنین از تندترین تیپ های قطع کننده مدار در حالت گذر جریان نامی است . که کاربرد این نوع از تیپ اکثرا در مدارهایی که ارزشمند هستند و با حساسیت بالا و یا مدارات PLC و همچنین بردهای الکترونیکی دارند استفاده میشود .
شرایط استاندارد کلید مینیاتوری
- مشخص کردن منبع شبکه مصرفی (AC یا DC)
- مشخص کردن تعداد پل یا فازها
- مشخص کردن محدوده ولتاژی (۱۲ الی ۴۰۰ ولت)
- مشخص کردن محدوده جریان کار ( ۱ الی ۱۲۵ آمپر)
- مشخص کردن میزان قدرت قطع خود (۴٫۵، ۶، ۱۰ کیلو آمپر)