همانطور که میدانید امروزه فیبر نوری به یک کابل پر کاربرد در هر زمینه ای تبدیل شده است . و جایگزین سیم های مسی میباشد . چرا که از سرعت و کیفیت بالایی برخوردار است . اما هرچیزی در زمان کابل کشی نیاز به تخصص دارد چرا که ممکن است با جزئی ترین خطا منجر به یک مشکل شود . در ادامه مطالب قرار است به آموزش کابل کشی فیبر نوری بپردازیم .
کابل فیبر نوری
کابل های فیبر نوری جنسی مانند : شیشه دارند و تشکیل شده از رشته های شیشه ای و یا پلاستیکی است که بتواند نور را از طریق سیگنال داده انتقال دهد . و همانطور که گفته شد این کابل مانند کابلهای مسی قابلیت الکتریکی ندارد و داده ها را در قالب پالس های نوری منتقل میکند. پس از اینکه کابل های فیبر نوری جایگزین سیم های مسی شدند و پس از آشنایی با مزیت های منجر به استقبال بسیار کاربران شد . که شاید برای شما سوال پیش آید که چه دلایلی باعث استقبال کاربران شدا است که در پاسخ به این سوال باید گفت که از جمله دلایلی که باعث شده تا طرفداران بسیاری را جذب خود کرده است میتوان به پهنای باند بسیار بالای این کابلها، استفاده در فواصل طولانی، عدم ایجاد نویز، کم وزن و انعطاف پذیر بودن آن و هزینه ی نگهداری پایین و… اشاره کرد . که نکته حائز اهمیت در گابل های فیبر نوری این است که بیشترین استفاده از کابلهای فیبر نوری در شبکههای مخابراتی و اینترنتی، صنایع هوایی و نظامی و پزشکی است .
انواع مسیرهای عبور فیبر نوری در ساختمان
به طور کلی کابل کشی فیبر نوری به سه صورت انجام مییشود . که همچنین برای کابل کشی فیبر نوری به بستری مناسب نیز نیاز دارد .
-
روش روکار
با توجه به استانداردهایی که هنگام نصب در روش روکار وجود دارد باید گفت که در هنگام نصب حتما باید از داکت و یا از ترانک استفاده کرد . و اینکه محاسبات در روش روکار به سطح مقطع کانال و یا به داکت نیز بستگی دارد .و باید توجه داشته باشید که فاصله کانال ها و یا داکت ها در وسایل گرمایشی و سرمایشی در حالت استاندارد باشد . چرا که مکان اجرای داکت ها به این صورت باشد که کمترین تغییر دما در آن اتفاق بیوفتد . و اینکه در این روش باید در نظر بگیریر که برای اینکه به مسئول و نگهدارنده آن معلوم شود باید از پلاک های شناسایی کابل استفاده کنید .
-
روش داخل سقف و دیوار
این روش برای نصب در سقف بسیار مناسب است .اما در هنگام نصب باید به نکاتی مانند : استفاده از ابزار مناسب برای نصب که از رها شدن فیبر ها بر روی سقف کاذب جلوگیری میکند توجه داشته باشید . و نکته ای دیگر این است که کابل ها نباید کمتر از 8 سانتی متر در فضای دسترسی به کابل ها باشد. و در هنگام نصب به سقف باید از خم های اضافی در طول مسیر جلوگیری شود .
-
روش کف ساختمان
برای انجام و نصب کابل کشی های فیبر نوری در مراحل روش کف ساختمان در وهله اول باید نکاتی را رعایت کنید. چرا که در مسیر کانالهای فیبر نوری که در لایه های زیرین آنها بتن یا کف کاذب قرار میگیرد . از جمله نکات حائز اهمیت در روش کف ساختمان این است که معماری ساختمان در نحوه قرار گیری کابل ها تاثیر به سزایی دارند چرا که فاصله کم یا زیاد را از کف ساختمان را تشخیص میدهد . اما اگر از این روش برای نصب استفاه میکنید باید دقت گنید که فیبر نوری را در چه کانالهایی قرار میدهید چرا که باید در مکانی که کمترین رفت و آمد را دارد قرار داده شود . تا از فشارهای احتمالی جلوگیری شود . و فضای قرارگیری کانالها باید حداکثریت میزان ظرفیت باشد . منظور از ظرفیت این است که 40 درصد برای کابلهای فیبر نوری داشته باشد .
-
استفاده از میکرو داکت در کف ساختمان
به طور کلی ایجاد یک مسیر مستقل در کف ساختمان برای اینکه بتوان کابلهای فیبر نوری را عبور داد برای کاربر از نظر هزینه اقتصادی نیست .که راهکار این است که از میکرو داکت استفاده شود . چرا که با توجه به جنس میکروداکت ها میتوانید در کف ساختمان از آنها استفاده کنید . اما باید توجه داشته باشید که بیش از 60 میلی متر بر روی داکت ها نباید بتن ریزی کنید . و اینکه با استفاده از داکت ها سلامت و امنیت فیبر ها تضمین میشود . و نکته حائز اهمیت این است است که در مسیر هر کانال فقط 3 اتصال باید برقرار شود .
-
نکات استفاده از میکرو داکت ها :
- بیش از دو انحنای 90 درجه یا یک انحنای 180 درجه نباید در مسیر داکت ها وجود داشته باشد چرا که بیش از آن باید از Pull Box استفاده کنید.
- در صورت مشاهده نقطه های تجمع شده در میکرو داکت ها باید با فاصله های 2.5 الی 7.5 سانت بالاتر از کف اتاق قرار داده شود .
- در مسیرهای کابل کشی شده با استفاده از داکت ها پیچ خوردگی نباید وجود داشته باشد .
- انجام بتن ریزی در مسیر ها به صورت یک یا دو مرحله ای .
- حداکثر فاصله دو اتصال نباید بیشتر از 25 متر باشد .
مفصل بندی کابل کشی فیبر نوری
همانطور که میدانید هر کابلی از نظر طولی دارای محدودیت میباشد که کابل فیبر نوری هم شامل آنها میشود . برای اینکه بتوانید کابل کشی فیبر نوری را انجام دهید به یک رابط یا همان مفصل نیاز دارید. که مفصل ها یا رابط ها با توجه به بستر پیاده سازی شده برای محافظت از رشته های متصل به یکدیگر از آلودگی ها جلوگیری میکند .
انواع بستر فیبر نوری
-
زمینی
بستر فیبر نوری از نوع زمینی همانطور که مشخص است در زیر زمین نیز کاربرد دارد . و همانطور که گفته شد فیبر نوری جزو کابل های حساس محسوب میشود . که همین موضوع باعث شده تا بستر مناسبی در زمان نصب انتخاب کنند تا مشکلی برای کابل پیش نیاید . به عنوان مثال کابل فیبر نوری 12 کور خاکی شهید قندی مدل SM OSSCDJ از با کیفیت ترین کابلهای فیبر نوری نوع زمینی محسوب میشود .
-
هوایی
نوع دیگری که برای بستر فیبر نوری وجود دارد کابل کشی هوایی میباشد . که ممکن است گاها شرایط کابل کشی زمینی فراهم نباشد که در این صورت میتوان از کابل کشی هوایی استفاده کرد . و اینکه کابل کشی هوایی از هزینه های اضافی دیگر جلوگیری میکند . به عنوان مثال از با کیفیت ترین کابل کشی های فیبر نوری از نوع هوایی کابل کابل فیبر نوری ۱۲ کور هوایی شهید قندی مدل SM ADSS میباشد .
الزاماتی لازم کابل کشی فیبر نوری
- توجه به دمای محدوده
در زمان نصب باید مکانی که محدوده دمایی مناسب را دارا است انخاب شود که در غیر این صورت مشکلاتی برای کابل پیش خواهد آمد .
- جلوگیری از خم شدن کابل
همانطور که گفته شد کابلهای فیبر نوری از حساسیت بالایی برخوردارند که در هنگام نصب حتما باید دقت داشته باشید که آن را خم نکنید که عدم توجه به این مورد منجر به شکستن کابل میشود . که در صورت شکستن کابل آسیبهایی به الیاف آن وارد میشود که طی مدت زمان طولانی منجر به کاهش پیدا کردن عمر کابل میشود .
- فرایند کابل کشی آزمایش شود .
از مشکلات رایجی که کاربران با آن برخورده اند این است که پس از اینکه نصاب ها کابل را نصب کردند . کابل ها را پس از نصب چک یا آزمایش نمیکنند تا در صورت مشاهده مشکلی آن را رفع کنند . که آزمایش نکردن کابل ها منجر به مشکلاتی در کابلها میشود . چرا که در هنگام حمل و نقل یا هنگام نصب ممکن است آسیب ببینند. پس به این نکته توجه بالایی داشته باشید .
- جلوگیری از وارد شدن فشار به کابل ها
با توجه به اینکه به هیچ وجه نباید به کابلهای فیبر نوری فشاری وارد شود . چرا که منجر به خمیدگی و تغییر شعاع آنها میشود. که باعث میشود تا قابلیت کابلها از بین رفته و به درستی کار خود را انجام ندهند .
- عدم استفاده از مواد غذایی و دخانیات در زمان کار
در مکانی که نصب کابل ها انجام میشود نباید از دخانیات و موادغذایی استفاده شود . چرا که باعث میشود شکاف هایی در شیشه کابل به وجود بیاید که حذف یا پیداکردن آن شکاف ها زمانبر و مشکل ساز است .
مقدار افت مجاز در ساختمان ها :
مطابق دستورالعمل شبکه GPON با لیزر کلاس +B، مقدار افت مجاز در اتصالهای OLT و ONT معادل ۲۸db است. که در مطالب زیر به مقدار مجاز افت در ساختمان ها اشاره شده است :
- افت مجاز در ساختمانهای ویلایی تک واحده ۱.۵db است
- افت مجاز ساختمانهای برزگ با روش DIRECT CABLING معادل 1.5DB است.
- افت مجاز در ساختمانهای بزرگ با روش SPLICE WITH SPLITTER معادل 208DB است .
دستورالعمل هایی نصب و راهاندازی فیبر نوری
- کار نصب کابلهای فیبر نوری را به یک متخصص بسپارید
- در مکانهای قابل دسترس علامت فیبر نوری را نصب نموده چرا که اگر مکانی نیاز به تعمیر داشت با وجود آن علامت ها با احتیاط تعمیرات را انجام دهند.
- کابل های فیبر نوری را باید در کانالهای اختصاصی قرار دهید و نکته حائز اهمیت این است که به هیچ وجه نباید کابل های مسی و فیبر نوری را در یک داکت یا کاست مشترک قرار داد .
- در صورت حس کردن مشکلی برای کابل فیبر نوری آن را تعمیر کنید .
- کابل فیبر نوری را باید در سه مرحله در زمان نصب تست کنید : قبل از نصب، تست جوش و تست پذیرش نهایی.
- نصب فیبر نوری با زاویه ممکن است که منجر به آسیب رساندن به فیبر شود که در نتیجه باید به طور مستقیم آن را انجام دهید .
- از روان کننده مناسب ژاکت های کابل در فواصل 40 الی 100 متری استفاده کنید .