مقالات

کنتاکتورهای تک قطبی و دو قطبی

کنتاکتورهای تک قطبی و دو قطبی

برای فهم و بررسی کنتاکتورهای تک قطببی و دو قطبی بهتر است ابتدا تعریفی مختصر از کنتاکتور داشته باشیم. کنتاکتور دستگاهی است برای کنترل الکترومکانیکی، جهت ایجاد یا قطع ارتباط میان بار و منبع تغذیه، و معمولا برای قطع و وصل کردن مدارهای قدرت از راه دور کاربرد دارد. مطابق برنامه و بار، هر کنتاکتوری چندین اتصال دارد. آرایش و طراحی کنتاکتور بر اساس فاز و کاربرد آن به صورت تک قطبی، دو قطبی یا سه قطبی باشد.

تیغه یا کنتاکت یا به عبارتی قطب که بخشی اصلی از ساختار کنتاکتور را تشکیل می‌دهند. به دو نوع قدرت و فرمان تقسیم‌ می‌شوند. تیغه‌های قدرت یا همان کنتاکت‌های اصلی، که جریان بخش قدرت از آن‌ها عبور می‌کند و تیغه‌های فرمان یا کنتاکت‌های فرمان، که برای بخش فرمان استفاده می‌شوند. کنتاکت‌های فرمان به دو صورت در حالت عادی باز No و در حالت عادی بسته NC بر روی بدنه‌ی کنتاکتور قرار می‌گیرند.

قطب در تقسیم‌بندی کنتاکتورها همان جریان بار طراحی شده است. به طور معمول سیستم‌های تهویه‌ی هوای خانگی یا تجاری، برخی از پکیج‌های حلقه‌باز و حلقه بسته‌ی سیستم‎های پمپ حرارتی با منبع مایع از کنتاکتورهای تک قطبی به همراه خازن‎های دوکاره استفاده می‌شود.

کنتاکتورهای تک قطبی و دو قطبیکنتاکتورهای تک قطبی

کنترل چرخه‌ی اتصال برای گرم کردن محفظه در چرخه‌ی خاموشی به وسیله‌ی خازن کاری و اتصال تک قطبی انجام می‌شود. بسیاری معتقد هستند که محفظه حتی در چرخه‌ی خاموشی نیز گرم نکه داشته شود. یا برای راه‌اندازی محافظ در فصل جدید حداقل 24 ساعت قبل از راه‌اندازی روشن شود. زیرا گرم شدن محفظه سبب خروج مواد مبری می‌شود که سبب جلوگیری از کف کردن روغن در هنگام راه‎اندازی کمپرسور می‌شود. ( کف کردن روغن موجب خراشیدگی یاتاقان و نشت مواد مبرد و یا روغن می‌شود).

دلیل دیگری که در کنتاکتورهای تک قطبی از خازن دوکاره استفاده می‌شود این است که. در چرخه‌ی کاری سیستم مانند خازن بزرگتری عمل کند که بین سیم‌پیچ کاری و راه‌اندازی قرار دارد. ظرفیت خازن‎هایی که به طور موازی وصل می‌شوند با یکدیگر جمع می‌شود.

کنتاکتورهای دو قطبی

کنتاکتورهای دو قطبی، شبکه‌ی الکتریکی است که دو قطب مجزا برای ورودی و خروجی دارد. به طبع طبق تعاریف ارائه شده کنتاکتورهای دو قطبی در صنایع سنگین ‌تر و موارد سخت‌تری نسبت به کنتاکتورهای تک قطبی کاربرد دارد. کنتاکتورهای دو قطبی در ابعاد و ویژگی‎های متفاوتی تولید و عرضه می‌شوند. مواردی از جمله میزان اتلاف گرما، ویژگی‌های مکانیکی و قابلیت تامیر پذبری، دامنه‌ی اصلی ولتاژ، شرایط کاری کنتاکتور در میزان دمای محیط و خلا همه از موارد قابل توجه هستند.

بر روی تمام کنتاکتورها نمادها و علائمی وجود دارد. در این میان در کنار برخی حروف لاتین اعداد تک رقمی نیز ثبت شده است. مانند L2 این علامت نشان می‌دهد کنتاکتوری که در اختیار ما است، کنتاکتوری دو قطبی است. گاهی ممکن است یکی از کنتاکت‌های کنتاکتور قبل از عملکرد باز یا بسته باشد که بهتر است چک شود.

در انتخاب کنتاکتور به مدار انتخابی خود توجه داشته باشید. هرگز کنتاکتورهای تک قطبی را به جای کنتاکتورهای دو قطبی استفاده ننمایید. زیرا این کار باعث می‌شود که سیستم گرم کردن محفظه در چرخه‌ی خاموشی بی فایده شود و این امر خود باعث ایجاد آسیب به کمپرسور می‌شود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *