سنسور دمای صنعتی
سنسور دمای صنعتی یک ابزار مهم و کاربردی برای اندازهگیری است. تعریف دیگری که از سنسور میتوان داشت این است که، سنسور المانی است که کمیتهای فیزیکی مانند دما، فشار و رطوبت را به کمیتهای الکتریکی تبدیل میکند. در حقیقت سنسور کمیتهای فیزیکی (شرایط فعلی سیستم تحت کنترل) را از محیط دریافت و آن را در اختیار کنترل کننده قرار میدهد.
سنسورهای دمای صنعتی یکی از پرکاربردترین و اساسیترین تجهیزات در صنعت است و در انواع مختلفی مانند ترموکوپل، RTD و ترمیستور در اختیار صاحبان صنایع قرار میگیرد. سنسورهای دما توسط شرکتهای تولیدی مختلف و در قیمتهای متفاوت در بازار موجود است، بهتر است قبل از خرید تحقیقات لازم را داشته باشید.
ناتوانی در تشخیص دمای صحیح میتواند بزرگترین عامل در بروز اشکالات و حوادث خطرناک و غیر قابل جبران باشد. مدار تشخیص دما خود بر دمای محیط نیز نظارت دارد، از این رو میتواند سیستم را از درجه حرارت واقعی یا در صورتی که مدار تشخیص هوشمندتر است، در زمان وقوع کنترل دما آگاه سازد. تا زمانی که دما از میزان تعیین شدهای فراتر رود اقدامات لازم را برای کاهش دما انجام دهد (روشن کردن فن).
سنسور دمای صنعتی ترموکوپل:
شیوهی عملکرد این سنسور به این صورت است که اختلاف دمای ایجاد شده در دو سر سنسور ولتاژی را ایجاد میکند، با توجه به میزان ولتاز ایجاد شده دمای متناظر اندازهگیری و محاسبه میشود. ترموکوپلها قادر به اندازهگیری دما با دامنهی نوسانی 270 تا 1800 هستند.
سنسور دمای صنعتی RTD:
دماسنجی است مقاومتی یا به عبارتی آشکار ساز دمای مقاومتی که در صنعت به چنین سنسورهایی RTD نیز گفته میشود. این حسگر بر این اصل کار می کند که مقاومت الکتریکی فلزات با افزایش دما افزایش مییابد و به این پدیده مقاومت گرمایی گفته میشود. از توضیح ارائه شده برای سنجش دما کافی است مقاومتRTD اندازهگیری شود. از ویژگیهای این سنسور میتوان به دقت بسیار بالای آن در برخی از مدلها و توانایی اندازهگیری دماهای بسیار پایین است.
سنسور دمای صنعتی ترمیستور:
ترمیستور سنسور اندازهگیری دمایی است که عملکرد آن مانند سنسور دمایی RTD است. در ترمیستور مقاومت الکتریکی با دما به طور غیر خطی تغییر پیدا میکند. دامنهی دمایی آن بین 70 تا 150 و نهایتا 360 درجهی سانتیگراد است. بیشتر ترمیستورها دارای ضریب دمایی منفی هستند یعنی با افزایش دما مقاومت آنها کاهش پیدا میکند. ضریب دمایی ممکن است به اندازهی چندین دصد باشد و به مدار آشکارساز اجازهی تشخیص تغییرات جزئی در دما را بدهد.
سخن پایانی
در انتخاب سنسور دمای صنعتی برخی موارد را باید به دقت مورد توجه قرار داد. از جمله فاکتورهای الکتریکی مانند ولتاژ و جریان، میزان پایداری در دامنههای دمایی متغیر، میزان دقت و خطای حسگر مورد نظر، تعیین دقیق سنسور مورد نظر ( سنسور تماسی یا غیر تماسی) بودن آن و … با رعایت نکات لازم و مهم به طور حتم انتخاب بهتری خواهیم داشت.