ترمومتر مقاومتی
دماسنج مقاومتی به عنوان سنسور RTD هم شناخته می شود.در این مقاله با ترمومتر مقاومتی آشنا خواهیم شد.
از پرمصرف ترین تجهیزات اندازه گیری دما در صنعت به شمار می آید.
اساس کار این تجهیز بدین صورت است که تحت تاثیر دما، مقاومت الکتریکی آن تغییر می کند.
ترمومتر مقاومتی یا آشکارساز دمایی مقاومتی ((RTD دما را با استفاده از مقاومت الکتریکی هادی اندازه می گیرد. مقاومت هادی یک کمیت متغیر با زمان است، از این ویژگی هادی ها برای اندازه گیری دما استفاده می شود.
وظیفه اصلی RTD اندازه گیری تغییر مقاومت به ازای افزایش دماست.
ضریب دمایی فلزات بالاست در واقع با افزایش حرارت دمای فلزات نیز افزایش می یابد.
ضریب دمایی کربن و ژرمانیوم پایین است و لذا مقاومت این عناصر با دما رابطه عکس دارد.
ترمومتر مقاومتی از یک المنت حساس از جنس فلزات خالصی مانند پلاتین، مس یا نیکل استفاده می کند.
در اکثر دماسنج های مقاومتی از پلاتین استفاده می شود. پلاتین پایداری بالایی دارد و در دماهای بالا استحکام خود را حفظ می کند.
با توجه به حساسیت پایین طلا و نقره از این فلزات در RTDاستفاده نمی شود. استفاده از مس برای ساخت المنت RTD
بسیار معمول است. مس حساسیت پایینی دارد و البته ارزان است، تنها مشکل مس کوچک بودن ناحیه عملکرد خطی آن است. حداکثر دمای مس در حدودا 120 درجه سانتی گراد است.
دماسنج مقاومتی یا ترموکوپل؟
یکی دیگر از تجهیزات اندازه گیری دما که کاربرد زیادی در صنعت دارد، ترموکوپل است.
از مزیت های ترموکوپل نسبت به RTD می توان به حساسیت کمتر نسبت به ارتعاشات، عدم نیاز به منبع تغذیه و کوتاه تر بودن زمان پاسخ گویی اشاره کرد.
برخی از دلایل برتری دماسنج مقاومتی نسبت به ترموکوپل می توان به موارد زیر اشاره کرد؛
دامنه اندازه گیری وسیع در حدود 200- تا 850+_
_درجه سیلیسیوس
دقت بالاتر_
قابلیت تعویض قطعات داخلی_
کارایی بلند مدت_
با داشتن چنین ویژگی هایی، می توان از سنسور RTD تقریبا در بیش تر فرایندهای صنعتی استفاده کرد. همچنین امکان استفاده از فلزاتی مانند پلاتینیوم، آن را برای به کارگیری در محیط های خورنده مناسب ساخته است.
انواع دماسنج مقاومتی
سنسورهای مقاومتی دما که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند، به دو دسته ی کلی تقسیم می شوند، این تقسیم بندی بر اساس نوع ساخت المنت سنسور انجام می شود.
یکی از آن ها دارای المنت فیلم نازک و دیگری از نوع سیم پیچ است.
دماسنج مقاومتی فیلم نازک
دماسنج مقاومتی از نوع فیلم نازک، با قرار دادن یک لایه بسیار نازک فلزی (معمولا پلاتینیوم) روی لایه زیرین (از جنس سرامیک) تشکیل می شود.
لایه فلزی قادر است مقاومت مورد انتظار را تامین کند. از مزیت های این نوع دماسنج مقاومتی می توان به استحکام و قابلیت اطمینان بالا و همچنین پایین بودن قیمت اشاره کرد.
دماسنج مقاومتی از نوع سیم پیچ
دماسنج مقاومتی از نوع سیم پیچ، از سیم پیچی کوچک و بسیار نازک (معمولا پلاتینیوم) تشکیل شده است. این سیم پیچ را می توان دور لوله های سرامیکی یا شیشه ایی قرار داد،یا سیم پیچ را به دور سرامیک یا شیشه بپیچید. این نوع دماسنج مقاومتی وقت بسیار بالایی دارد. نوع سرامیکی برای اندازه گیری دماهای فوق العاده بالا بسیار مناسب است و می توان در بسیاری از مایعات به کار برد.
سنسورهای نوع سیم پیچ هزینه زیادی هم دارند و ساخت آن ها نیازمند تکنیک های بسیار پیشرفته است.
سعی کنید ترمومتری را خریداری نمائید که دارای گواهی نامه داخلی یا خارجی معتبر باشد، وجود گواهی نامه معتبر اعتبار اصلی این تجهیز است.
ترمومتر مقاومتی دارای انواع زیادی با گستره های دمایی مختلف و با برندهای متنوع است. کارشناسان ما در مجموعه ی بصیر می توانند راهنمای شما در خرید این تجهیز باشند.